Nederland - Coronatest

Reizen naar Duitsland

Wie vanuit Nederland naar Duitsland reist moet zich vóór aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). Het aanmeldingsformulier vult u volledig online in. De aanmeldbevestiging neemt u geprint op reis mee. U kunt onderweg gecontroleerd worden, zonder dit document kunt u niet op reis.

Lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid (informatie in o.a. het Nederlands) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen.

Wie vanuit Nederland naar Duitsland reist, moet vooraf op COVID-19 getest zijn (geldig vanaf 6 april). Deze test mag niet ouder dan 48 uur zijn. Dit geldt ook voor reizigers die met de auto en trein reizen. Het testresultaat of de medische verklaring moet bevestigen dat u niet met het coronavirus bent geïnfecteerd. Deze informatie moet in het Engels, Duits of Frans zijn. U moet de testuitslag of de medische verklaring voor de reis aan de vervoerder of aan een mogelijke controle aan de grens kunnen laten zien. Als het vóór vertrek niet mogelijk is om een test te doen, dan kan de luchtvaartmaatschappij zelf een test bij u afnemen of laten afnemen. Als het resultaat hiervan negatief is mag u naar Duitsland.

In principe wordt de methode van nucleïnezuuramplificatietechnologie (PCR, LAMP, TMA) en antigeentesten voor de directe detectie van het coronavirus SARS-CoV-2 erkend. Antigeen sneltesten worden erkend als deze voldoen aan de minimumcriteria die worden aanbevolen door de WHO. Deze omvatten tests, die in vergelijking met PCR-tests, een gevoeligheid van ≥80% en een specificiteit van ≥97% bereiken.

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine. Let op: Er zijn uitzonderingen, deze verschillen per deelstaat!

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten en meer informatie, leest u in de coronaportalen van de deelstaten. Deze informatie is meestal in het Duits.

Coronapagina per deelstaat:

Laatste update:
09.11.2021, 19:57 CET